Renewcell och H&M Group har ingått ett flerårigt partnerskap för att ersätta jungfruliga textilfibrer med återvunna textilier i stor skala. Som uppföljning till den framgångsrika lanseringen av Circulose® i Conscious Exclusive Collection SS2020 , har H&M Group beslutat skala upp användningen av det återvunna materialet bland sina varumärken över en femårsperiod. Avtalet, som träffades i september 2020, är det första i sitt slag i branschen och innebär ett viktigt steg framåt i utvecklingen av en cirkulär ekonomi för mode.

”Med detta avtal bevisar vi att Circulose® är en gångbar kommersiell produkt som kan göra skillnad i en skala som spelar roll. Vi är stolta över att ha tagit nästa steg i vårt långa samarbete med H&M Group, en global branschledare som återigen agerar för förändring. Jag tror att denna typ av partnerskap kommer att bli en mall för hur modevarumärken integrerar innovationer för att minska sin negativa påverkan på klimat och miljö” kommenterar Patrik Lundström, VD för Renewcell.

Renewcell och H&M Group har samarbetat på olika sätt sedan grundandet av Renewcell 2012. Från att fungera som en bollplank för den ursprungliga idén om industriell textilåtervinning till att investera i företaget 2017 har H&M Group varit ett viktigt stöd till Renewcells tillväxt. Även om avtalet, som träffades i september 2020, inte har någon betydande direkt finansiell påverkan för Renewcell, skapar det en stark indirekt efterfrågan i värdekedjan för företagets cirkulära produkt.

”Genom att fortsätta vårt långsiktiga partnerskap med Renewcell är detta avtal en viktig milstolpe inte bara för H&M Group, utan också för den branschen i stort när det gäller att ha en cirkulär produkt som sin tillgänglig i stor skala. För att bli helt cirkulära och nå vårt 2030-mål att alla våra material är återvunna eller producerade på ett mer hållbart sätt, måste vi omfamna material som Circulose® och se till att de är en viktig del i vår materialportfölj framöver, säger Pascal Brun, hållbarhetschef på H&M.

Enligt avtalet kommer Renewcell att förse H&M Group med högkvalitativa fibrer gjorda av Circulose® återvunnen från textilavfall i bolagets nya återvinningsanläggning i Sundsvall, Sverige. Volymen som ska levereras ökar successivt över fem år. Fibrerna kommer att användas av H&M Group för att ersätta jungfruliga texilfibrer från bomull eller skog i företagets kläder. Under förutsättning att den pågående finansieringen för fabriksprojektet är framgångsrik planerar Renewcell att bygga den nya anläggningen 2021 och göra de första leveranserna från första halvåret 2022.

Om Circulose® – ett banbrytande cirkulärt material för mode
Circulose® är en märkeslösning av massaprodukt som tillverkas av 100% återvunna textilier. Renewcells kunder använder Circulose® som råvara för att producera naturliga biologiskt nedbrytbara textilfibrer som viskos och lyocell. Genom att ersätta jungfru textilfibrer som bomull med fibrer som produceras av Circulose® kan modemärken minska klimat- och miljöpåverkan orsakad av resursutnyttjande och textilavfall avsevärt.

Mer information om Circulose® finns på www.circulo.se

Pressbilder
https://www.dropbox.com/sh/xin24m42ygkw1ze/AAC4g44GmxvtADJuKrwT6UE0a?dl=0