STOCKHOLM / SHANGHAI: I samband med mässan Intertextile Shanghai tillkännagav den svenska textilåtervinnaren Renewcell och den ledande kinesiska viskostillverkaren Tangshan Sanyou nästa steg i sitt partnerskap för att göra modeindustrin cirkulär som tog sin början 2018. De två företagens nya gemensamma ambition är att med start i 2024 erbjuda tillverkare och modevarumärken Circulose® viskosfibrer tillverkade av 100 % återvunnen textil i kommersiella kvantiteter. Samarbetet har faciliterats av Ekman Group, Renewcells exklusiva globala handelspartner.

"Jag är mycket nöjd över att kunna tillkännage denna acceleration av vårt långvariga partnerskap med Tangshan Sanyou. De var först i världen med kommersiell tillverkning av Circulose®-baserade fibrer och de första som åtog sig att köpa betydande volymer från oss. Nu siktar de på att också vara de första att kommersialisera fibrer med 100% Circulose®-innehåll”, säger Patrik Lundström, VD för Renewcell, och tillägger ”Jag applåderar Tangshan Sanyous vision och stöd för uppskalning av ‘next gen’-råvaror som Circulose®.”

Tillkännagivandet, som följer på uppstarten av leveranser av Circulose®-massa till 100% återvunnen av textil från Renewcells nyöppnade återvinningsanläggning Renewcell 1 i Sundsvall, är resultatet av framgångsrik validering av kvaliteten hos Circulose® i produktion vid Tangshan Sanyous kommersiella produktionslinjer. Tangshan Sanyou strävar under 2023 mot produktion kommersiella volymer av fibrer med 50% Circulose®-innehåll och arbetar för att leverera av viskosfibrer gjorda av 100% Circulose® till utvalda modemärken och tillverkare med start i 2024. De två företagen kommer att samarbeta för att marknadsföra fibrerna globalt med användning av Renewcells varumärke Circulose®.

Zhang Dongbin, Executive Vice General Manager för Tangshan Sanyou Chemical Fiber, säger: "Genom samarbetet med Renewcell har vi uppnått att använda Circulose® tillverkat av återvunnen bomull i produktionen av våra viskosfibrer, vilket är mycket fördelaktigt för att förbättra resurseffektivitet och sänkt koldioxidavtryck från industrin. Det har gett en enorm inverkan i den hållbara modeindustrin. Vi kommer att fortsätta satsa på att skapa gott utbyte mellan konsumenter, varumärken och företag, förmedla konceptet cirkulärt hållbart mode, främja en grönare textilindustri, och säkerställa ett mer hållbart sätt att säkerställa en hållbar utveckling av textilindustrin. Att skydda den globala miljön genom att tillämpa hållbara lösningar är vårt gemensamma mål."

Om Circulose®
Circulose® gör modeindustrin cirkulär. Circulose® är en dissolvingmassa gjord av 100 % textilavfall, som utslitna bomullsjeans och bomullsrester. Dissolvingmassa används för att tillverka viskos, lyocell och andra typer av cellulosafibrer. Dessa fibrer spins sedan till garn, vävs eller stickas till tyger och klipps och sys slutligen till nya högkvalitativa modeprodukter. Den enda skillnaden med Circulose® är att de är gjorda av textilavfall istället för endast ny bomull, plast eller skog. Renewcell producerar Circulose® i Sverige i en återvinningsprocess som drivs av 100 % förnybar energi.

Renewcell grundades av innovatörer vid KTH i Stockholm 2012 och skalar nu snabbt upp i strävan mot sin vision om att göra modeindustrin cirkulär. Läs mer på www.circulo.se och instagram.com/circulose.

Om Sanyou Chemical Fiber
Tangshan Sanyou Group Xingda Chemical Fiber Co., Ltd. (nedan kallad "Sanyou Chemical Fiber") är en storskalig tillverkare av cellulosafiber som integrerar design, innovation, produktion och försäljning. Sanyou Chemical Fiber kan producera mer än 100 typer av tre generationer av cellulosafibrer, inklusive stapelfiber av viskos, modalfiber och lyocellfiber, med en årlig produktionskapacitet på 800 000 ton.

Sanyou Chemical Fiber följer den gröna hållbara utvecklingsstrategin och har åtagit sig att främja en hållbar utveckling av modeindustrin genom innovativ teknik och gröna produkter. Företaget är erkänt för sitt arbete för att främja skyddet av naturresurser och minska påverkan av mänskliga aktiviteter på jordens miljö. Sanyou Chemical Fibers hållbara metoder har hyllats av Canopy. I Canopy Button Ranking Report 2022 fick Sanyou Chemical Fiber 30 knappar, vilket innebar att man uppnådde den högsta nivån av "mörkgrön skjorta" i ranking.