En delad ambition om att ersätta miljöförorenande polyester i textilier har lett till att Renewcell och det schweiziska företaget HeiQ har gått in i ett strategiskt partnerskap för att tillverka cirkulärt HeiQ AeoniQ cellulosafilamentgarn av Renewcells Circulose®-massa. Detta partnerskap för in återvunnen råvara i den mest moderna och miljövänliga garnproduktionsprocessen och möjliggör 100% cirkularitet inom textilindustrin.

Med en gemensam vision om en cirkulär och biobaserad textilindustri har HeiQ och Renewcell gått in i ett samarbete för kommersialisera 100 % cirkulära och biobaserade filamentgarn med hög hållfasthet som en ersättning till fossilbaserade fibrer som polyester. Tester med Circulose® som råvara för produktion av AeoniQ-garn har redan gett lovande resultat. Detta möjliggör ett samarbete mellan partnerna i strävan om att leda omvandlingen av textilindustrin, och positionerar både företagen och Europa som en pionjärer med återvunnen råvara i den mest moderna och miljövänliga garnproduktionsprocessen.

Circulose® – cirkulär cellulosa
Circulose® är Renewcells patenterade dissolvingmassa som tillverkas av 100 % textilavfall från till exempel slitna jeans och produktionsrester. Dissolvingmassa används av textilindustrin för att göra viskos, lyocell, modal, acetat och andra typer av regenatfibrer. Den enda skillnaden med Circulose® är att den är gjord av textilavfall istället för trä. Cellulosa är den vanligaste förekommande organiska polymeren i naturen och utgör cellväggarna hos de flesta växter och träd. Den renaste cellulosan som finns i naturen är bomull.

Patrik Lundström, VD för Renewcell:

"Vår 100 % återvunna textilmassa, Circulose®, föddes ur idén att göra något bättre än att dumpa eller bränna de miljontals ton avfall som denna industri skapar varje år, och samtidigt minska behovet av jungfruliga material med hög miljöpåverkan. Under de senaste två åren har vi framgångsrikt bevisat potentialen i Circulose® som ett substitut till bomull och trä inom mode. Att finna sätt att använda Circulose® som ett direkt substitut för fossil olja i höghållfasthetstextilier har vi jobbat vidare med. Vårt samarbete med HeiQ, ett företag som delar vår globala och cirkulära vision, utgår från Circulose® som råvara till deras AeoniQ-garn vilket positionerar oss båda för ett storskaligt genombrott i rätt riktning för den globala textilindustrin. 100 % textil-till-textilåtervinning, biobaserad, biologiskt nedbrytbar och med polyesterns och nylonets fysiska egenskaper — ett Circulose® HeiQ AeoniQ-garn kommer intressera alla varumärken som vill stärka sitt arbete inom klimat och miljö."

Carlo Centonze, medgrundare och VD för HeiQ:

"Detta strategiska partnerskap med Renewcell är ytterligare ett bevis på hur cirkulära leverantörer till textilindustrin kan samarbeta och vara de som driver fram hållbarhetsomställningen av branschen. Med Circulose® som en råvara för vår HeiQ AeoniQ-garn kommer vi kunna rädda tonvis av textilier från att hamna på soptippar och även kunna bevara våra skyddsvärda skogar. Vi ser fram emot att slå samman vår expertis inom ingrediensvarumärke för att gemensamt övertyga modevarumärken om de enorma fördelarna med att ersätta alla syntetiska, fossilbaserade textilier. Att bejaka cirkularitet ligger både i modevarumärkenas såväl som deras kunders och planetens intresse.”

HeiQ AeoniQ cellulosagarn tillverkat av klimatpositiva råvaror
HeiQ AeoniQ-garn (Aeon: strävan efter evig cirkuläritet) är gjorda av cellulosabiopolymerer som under tillväxt binder kol från atmosfären samtidigt som de genererar syre. Detta högpresterande garn är positionerat för att potentiellt ersätta syntetiska filamentgarn som utgör över 60 % av den globala årliga textilproduktionen på 108 miljoner ton. Jämförsvis med konventionella cellulosaprodukter, så använder HeiQ varken åkermark, bekämpningsmedel eller gödningsmedel i produktionen av AeoniQ-garn. Garnet är designat för cirkularitet vagga-till-vagga, och kan återvinnas flera gånger samtidigt som de bibehåller hög fiberkvalitet. Tillverkningsprocessen förväntas förbruka 99 % mindre vatten än bomullsgarn och HeiQ AeoniQ erbjuder jämförliga prestandaegenskaper som polyester, nylon och konventionella regenererade cellulosagarn.