Det globala modemärket Zara som ingår Inditex-koncernen samarbetar med svenska Renewcell och lanserar nu en kapselkollektion gjord delvis i Circulose®, ett varumärkesskyddat material gjort av 100% återvunna textilier.

Circulose®, som utvecklats av det svenska bolaget Renewcell, är en råvara som används till att producera nedbrytbara textilfibrer såsom viskos och lyocell till modebranschen. Circulose® gör det möjligt för modevarumärken att minska användningen av jungfruliga textilfibrer och därigenom minska klimat- och miljöpåverkan från råvaruproduktion och avfall.

"Zara är ett av de största modemärkena i världen med förmåga att driva verklig förändring inom branschen. Samarbeten med globala varumärken förverkligar vår vision om att förändra modebranschen i stor skala, och vår snabba tillväxt skulle inte vara möjlig utan att partners som Zara ansluter sig till denna förändring. Vi är glada över att presentera kapselkollektion gjord delvis med Circulose® som det senaste steget i vårt pågående samarbete med Inditex.” säger Patrik Lundström, VD för Renewcell.

Snart är Renewcell verksamma på en kommersiell skala genom företagets nya fabrik i Sundsvall. Bolagets 100% textil-till-textil-återvunna material Circulose® fortsätter hindra textilavfall från att hamna på deponi, och skapar värde genom cirkulära processer i samarbete med varumärken världen över, nu senast med Zara.

För Zara är detta samarbete en del av Inditex Sustainability Innovation Hub. Det är en öppen innovationsplattform som arbetar tillsammans med start-ups, akademiska institutioner och techcenter för att främja och skala innovativa initiativ för nya material, teknologier och processer som minskar miljöavtrycket av material samt bidrar till övergången mot en mer hållbar och cirkulär produktion.

Kollektionen med plagg delvis gjorda i Circulose® är tillgänglig från och med den 4 augusti på www.zara.com.

Om Circulose® – förändrar modebranschen från insidan

Circulose® är ett nytt och varumärkesskyddat material tillverkat av 100 % återvunnen textil. Renewcells kunder använder Circulose® som råvara för att producera biologiskt nedbrytbara textilfibrer såsom viskos och lyocell till modebranschen. Genom att ersätta jungfruliga textilfibrer med fibrer tillverkade av Circulose® kan klädföretag avsevärt minska klimat- och miljöpåverkan från råvaruproduktion och modesvinn. Mer information om Circulose® nås på www.circulo.se.

Om Zara

Zara är en del av Inditex, en global modekoncern. Företaget är grundat i Spanien 1975 och deras kollektioner säljs genom en integrerad plattform i både butik och online på mer än 200 marknader. Genom att placera kunden i centrum för sin verksamhet svarar Zaras designers instinktivt på kundernas behov med modemedvetna produkter via en integrerad och hållbar affärsmodell som sätter kunden i fokus.

Med en affärsmodell fokuserad på innovativ hållbarhet och kundservice, så har Zara och Inditex åtagit sig målet att uppnå klimatneutralitet till 2040.