Idag har Renewcell och Kelheim Fibers Gmbh tecknat en avsiktsförklaring för ett långsiktigt kommersiellt samarbete för att lägga till den avgörande länken för en cirkulär ekonomi för textilier i Europa. Tillsammans kommer de två bolagen att samarbeta för att utveckla kommersiell produktion av viskosfibrer av högsta kvalitet av upp till 10 000 ton av Renewcells 100% återvunna textilmaterial Circulose® årligen. Samarbetet banar väg för ett slutet europeiskt kretslopp där textilavfall samlas in, återvinns och formas till nya Circulose® -fibrer för alla som vill avsevärt minska sitt modeavtryck.

”Europeisk modekonsumtion har stor inverkan på klimat och miljö globalt. Det bidrar också till att enorma mängder avfall går till deponi och förbränning antingen i Europa eller utomlands efter export. Vi kommer nu att arbeta med Kelheim för att förhindra avfall och minska behovet av jungfruliga resurser, samtidigt som vi möjliggör en helt europeisk produktion av cirkulära fibrer för mode med låg klimat- och miljöpåverkan ” kommenterar Patrik Lundström, VD för Renewcell. "Vi är glada över möjligheten att arbeta nära Kelheim, en partner som ligger i framkant inom innovation och hållbarhet i denna bransch", tillägger han.

Craig Barker, VD på Kelheim Fibres tillägger: "Vi ser en utmärkt match mellan våra två företag, inte bara på den tekniska sidan – i Renewcell har vi hittat en mycket professionell partner som delar vår vision för framtidsinriktad teknik som möjliggör full cirkuläritet i textilvärdekedjan. Att hitta svaren på vår tids utmaningar är det som driver oss varje dag.
Vår lösning för återvunnen cellulosafiber- bestående av Renewcells Circulose® och tillverkad med miljövänliga processer i vår fabrik i Kelheim – är ett svar på modeindustrins behov av hållbara lösningar för resurser och avfall och en mer regional och pålitlig leverantörskedja. ”

Om Renewcell
Re:NewCell AB (publ) (‘Renewcell’) grundades 2012 av forskare vid KTH i Stockholm. Det är ett flerfaldigt prisbelönt sustaintechbolag baserat i Sverige. Renewcells vision är att inspirera en Industriell Evolution till en hållbar värld genom att producera material av hög kvalitet från återvunnen textil.
 
Genom sin patenterade process kan Renewcell återvinna cellullosabaserat textilavfall, som bomullskläder, till ett högvalitativt nytt material kallat Circulose®. Fast Company utsåg Renewcell till en av världens mest innovativa företag 2021 och TIME Magazine inkluderade Circulose® på listan över världens 100 bästa uppfinningar 2020.

Renewcell’s aktie handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market, med kortnamn RENEW och ISIN-kod SE0014960431. FNCA Sweden AB är Certified Adviser, +46(0)8-528 00 399, info@fnca.se.

Presskontakt Renewcell
Harald Cavalli-Björkman
harald.cavalli-bjorkman@renewcell.com
+46 70 590 32 04

Om Kelheim Fibres
Kelheim Fibres GmbH är världens ledande tillverkare av viskos specialfibrer.
Innovativa produkter, flexibel teknik och ett exceptionellt fokus på hållbarhet utgör grunden för företagets framgång.
Våra växtbaserade specialfibrer används i de flesta olika applikationer, från mode, hygien och medicinska produkter till fiberduk och specialpapper.
De erbjuder ett miljövänligt alternativ till petroleumbaserade material i ett brett utbud av olika slutprodukter – samtidigt som de bibehåller eller till och med förbättrar produktens funktionella prestanda.
Produktionen sker uteslutande i Tyskland och följer den stränga tyska miljölagstiftningen. Vår slutna-kretslopps-filosofi och ett energieffektivt sätt att driva våra anläggningar hjälper till att spara värdefulla resurser. Kelheim Fibres är den första viskosproducenten över hela världen med ett EMAS-validerat miljöledningssystem.

www.kelheim-fibres.com
 
Presskontakt Kelheim Fibres
Stefanie Heigl
+49 9971 99 63 659
stefanie.heigl@kelheim-fibres.com