Renewcell, den svenska pionjären inom textil-till-textil-återvinning, har tecknat en avsiktsförklaring med Eastman, en ledande tillverkare av cellulosaacetatfiber i USA, om ett samarbete för att utveckla Naia™ Renew ES-garn från Circulose®, Renewcells 100 % återvunna textilråvara. Avtalet är Renewcells första med en USA-baserad fiberproducent och ett viktigt steg i utvecklingen av de första acetatbaserade applikationerna gjorda med Circulose® som råvara.

”Att Eastman vill pröva Circulose® som råvara i produktion av ett högkvalitetsgarn som Naia™ Renew säger mycket om Renewcell-teamets goda förmåga att arbeta med partners för att justera och optimera vår produkt för nya fiberapplikationer. Detta avtal innebär en acceleration av våra gemensamma ansträngningar för att få ut Naia™ Renew ES-garn gjorda med Circulose® på marknaden. Jag ser fram emot att arbeta sida vid sida med Eastman för att göra modeindustrin cirkulär” kommenterar Patrik Lundström, VD för Renewcell.

Ruth Farell, GM på Eastman Textiles säger: ”vi är glada över att samarbeta med en pionjär som Renewcell för att minska vårt beroende av jungfruliga råvaror, omdefiniera synen på textilavfall och sluta kretsloppet inom textilindustrin. Detta samarbete är kärnan i vår strategi att lansera en portfölj av produkter med ökat återvunnet innehåll”

Om Circulose®
Circulose® är ett unikt material för mode som är 100 procent återvunnet, återvinningsbart, biologiskt nedbrytbart och av jungfrulig kvalitet. Circulose® gör modeindustrin cirkulär.

Det är en varumärkesskyddad dissolving-massa gjord av 100 procent textilavfall, som uttjänta kläder och produktionsrester. Det används av fiberproducenter för att tillverka viskosstapelfibrer och filament, lyocell, modal, acetat eller andra typer av regenatfibrer. Dessa fibrer spinns sedan till garn, vävs eller stickas till tyger och görs slutligen till nya högkvalitativa textilprodukter.

Om Naia™ Renew
2019 startade Eastman molekylär återvinning i kommersiell skala för en bred uppsättning plastavfall som annars skulle deponeras eller förbrännas, eller ännu värre, hamna i miljön. Eastmans avancerade cirkulära återvinningstekniker behandlar avfall som härrör från en mängd olika källor, inklusive engångsplast, textilier och mattor. Dessa teknologier ger en verklig cirkulär lösning för oändlig återvinning av material, vilket gör att de kan återanvändas upprepade gånger.

Naia™ cellulosastapelfibrer, filamentgarn och Naia™ Renew-produkter är hållbara val för tyger som används i ready-to-wear, tröjor, loungewear och vardagskläder. Naia™ kommer på ett ansvarsfullt sätt från hållbart skötta tall- och eukalyptusskogar. Den tillverkas i en sluten tillverkningsprocess som prioriterar säker och miljövänlig användning av kemikalier. Naia™ Renew är tillverkad av 60 % hållbart framställd trämassa och 40 % certifierad* återvunnen plastavfall, vilket skapar värde från svåråtervinningsbara material som annars skulle gå till deponi. Naia™ Renew är certifierat biologiskt nedbrytbar och komposterbar, och möjliggör ett mätbart minskat koldioxidavtryck under sin livscykel. *Naia™ Renew återvunnet innehåll uppnås genom tilldelning av återvunnen plast med hjälp av en ISCC-certifierad massbalansprocess. Naia™ Renew Enhanced Sustainability är den senaste produktlanseringen med ökat återvunnet innehåll.

Kontakt
Renewcell
Harald Cavall-Björkman
press@renewcell.com

Eastman
Elyse Batista
naiateam@eastman.com

Om Eastman
Eastman grundades 1920 och är ett globalt specialmaterialföretag som producerar ett brett utbud av produkter som finns i föremål som människor använder varje dag. I syfte att förbättra livskvaliteten på ett materiellt sätt, arbetar Eastman med kunder för att leverera innovativa produkter och lösningar samtidigt som ett engagemang för säkerhet och hållbarhet bibehålls. Företagets innovationsdrivna tillväxtmodell drar fördel av teknologiplattformar i världsklass, djupt kundengagemang och differentierad tillämpningsutveckling för att växa sina ledande positioner på attraktiva slutmarknader som transport, bygg och anläggning samt förbrukningsvaror. Som ett globalt inkluderande och mångsidigt företag, sysselsätter Eastman cirka 14 000 personer runt om i världen och betjänar kunder i mer än 100 länder. Företaget hade 2021 intäkter på cirka 10,5 miljarder dollar och har sitt huvudkontor i Kingsport, Tennessee, USA. För mer information, besök Eastmans hemsida.