Den svenska textilåtervinningsinnovatören Renewcell har undertecknat en avsiktsförklaring med Birla Cellulose, massa- och fiberproduktionsenheten inom Grasim Industries Ltd. ett flaggskeppsbolag inom indiska Aditya Birla Group och en av världens största cellulosfiberproducenter, om ett långsiktigt kommersiellt samarbete för tillverkning av cellulosafibrer. Avtalet bekräftar de två företagens avsikt att arbeta tillsammans för att leverera högkvalitativa Liva Reviva-textilfibrer tillverkade med Circulose®, Renewcells 100 % återvunna textilråvara, till globala modevarumärken och textilindustrin under de kommande åren. Den gemensamma ambitionen är att använda 30 000 ton Circulose® per år. Avtalet har faciliterats av Ekman Group, Renewcells exklusiva globala handelspartner.

”Renewcell och Birla Cellulose har samarbetat nästan sedan företagets grundande. Vi har dragit nytta av deras tekniska expertis och feedback under utvecklingen och den pågående kommersialiseringen av Circulose®”, säger Patrik Lundström, VD för Renewcell. ”Efter nya framgångsrika tester, växande efterfrågan från modevarumärken och den kommande driftsättningen av vår nya återvinningsanläggning i kommersiell skala i Sundsvall, är det läge att gå vidare med storskaligt kommersiellt samarbete. Tillsammans med Birla Cellulose, en världsledande viskostillverkare, kommer vi att arbeta för att göra modeindustrin cirkulär och minska dess negativa påverkan på klimat och miljö.” tillägger Patrik Lundström.

”Birla Cellulose är mycket nöjda med att utöka sitt partnerskap med Renewcell för att bredda sitt utbud av cirkulär fiber – Liva Reviva” sa H K Agrawal, VD, Grasim Industries Limited, ” Liva Reviva vittnar om vårt engagemang för cirkularitet och hållbarhet, ett banbrytande erbjudande för viskosfiber i kommersiell skala som innehåller återvunnet råmaterial. Vi ser fram emot att samarbeta med innovatörer med målet att skala upp produktionen av cirkulära fibrer till 100 000 ton per år till 2024. Vi förväntar oss att detta partnerskap med Renewcell kommer att spela en viktig roll för att tillhandahålla högkvalitativ Liva Reviva till våra uppskattade kunder.”

Avsiktsförklaringen som undertecknats mellan Renewcell och Grasim Industries Limited utgör ramen för ett kommande köpavtal mellan parterna. Det framtida avtalet kommer att fastställa kommersiella villkor för leverans av vissa volymer Circulose® dissolvingmassa till Birla Cellulose under ett antal år. Birla Cellulose avser att använda Circulose® som en av råvarorna i produktionen cellulosafibrer under varumärket Liva Reviva, för att levereras till textiltillverkare och modevarumärken världen över.

Kontakt
Renewcell
Harald Cavall-Björkman
press@renewcell.com

Birla Cellulose/Grasim Industries Limited
Himanshu Kapadia, Corporate Communications
himanshu.k@adityabirla.com

Om Birla Cellulose
Birla Cellulose, massa- och fiberproduktionsenheten inom Aditya Birla Group, är en ledande tillverkare av hållbarhetsfokuserade cellulosafibrer.

Birla Cellulose driver 12 anläggningar för massa- och fibertillverkning som tillämpar miljöeffektiva teknologier med slutna kretslopp som inkluderar återvunna material och förbättrat bevarande av naturresurser. Birla Cellulose toppar Hot Button Ranking och har tilldelats en "mörkgrön skjorta" av Canopy Planet Society. Dess fem globala forskningscentra är utrustade med toppmoderna faciliteter och pilotanläggningar. Birla Celluloses fibrer är gjorda av förnybar ved och produceras i en sluten process med betydligt lägre koldioxidutsläpp och lägre resursförbrukning. Dess ekoförbättrade fibrer som Livaeco viskos och modal, Birla Excel™ (lyocell) och Birla Spunshades™ är designade med överlägsna hållbarhetsegenskaper. Liva Reviva är en cirkulär viskosfiber gjord av bomullsavfall och ger en lösning för att återvinna modeindustriavfall till nya fibrer.

Birla Cellulose samarbetar aktivt med sina uppströms och nedströms partners med målet att skapa en större och bredare positiv inverkan på hållbarheten i dess värdekedja. Besök www.birlacellulose.com