Stabil leverans av CIRCULOSE® till marknaden

Renewcell, ledaren inom textilåtervinning, tillkännager lanseringen av CIRCULOSE® Supplier Network (CSN). CSN består av en grupp om 45 garn- och textilproducenter som tillsammans säkrar stabil leverans av CIRCULOSE® genom textilvärdekjedan och på så sätt bidrar till att driva den cirkulära ekonomin framåt.

Renewcell öppnade den första anläggningen någonsin för kemisk textilåtervinning i industriell skala i Sundsvall i november 2022, med det passande namnet Renewcell 1. I december förra året levererade företaget sin första leverans av CIRCULOSE®, den dissolving massa som produceras i fabriken. Renewcell 1 har nu certifierades enligt RCS-standard (Recycled Claim Standard) vilket innebär att CIRCULOSE® nu produceras med RCS certifiering i stor skala. Den initiala kapaciteten i Renewcell 1 ligger på 60 000 ton massa och kommer successivt skalas upp till 120 000 ton, vilket motsvarar 600 miljoner t-shirts.

CIRCULOSE® är en så kallad ”Next Generation” dissolvingmassa dvs en ny generation dissolvingmassa som produceras genom att återvinna den cellulosa som finns i uttjänta kläder, där råmaterialet är 100% textilskräp. CIRCULOSE® utgör därmed grunden för cirkularitet av olika typer av fiber såsom viskos, lyocell, modal, acetat och andra konstgjorda cellulosafiber. För närvarande finns viskos tillverkad med CIRCULOSE® tillgänglig från leverantörer som Tangshan Sanyou och Yibin Grace genom vår kommersiella partner Ekman.

CIRCULOSE® Supplier Network består av garn- och textilproducenter som tillsammans effektiviserar produktionen av CIRCULOSE® genom hela värdekedjan. Dessa så kallade ”early adopters” revolutionerar marknaden genom få tillgång till större volymer av CIRCULOSE®. Genom att ansluta sig till CIRCULOSE® Supplier Network åtar sig medlemmarna i gengäld att kontinuerligt utveckla cirkulära lösningar, hållbara textilier och slutprodukter under varumärket CIRCULOSE®.

Patrik Lundström, VD på Renewcell: ”Genom implementeringen av CIRCULOSE® Supplier Network tar vi nu ett avgörande steg i att skala upp CIRCULOSE®. Med tillgänglighet genom hela textilvarukedjan har nu varumärken inom modeindustrin cirkulära alternativ att designa och skapa kläder med CIRCULOSE®.”

Jennifer Thompson, VD på COLOURizd kommenterar, “hållbarhet kräver partnerskap och vi på COLOURizd anser att 1+1 är lika med hållbart. Vi inser att vi inte kan lösa modeindustrins miljöutmaningar på egen hand. Därför är vi glada att kunna meddela vårt partnerskap med Renewcell på Premiere Vision. Genom att kombinera deras innovativa CIRCULOSE®-fiber, gjort på 100% textilavfall med våra miljövänliga lösningar för färgning och ytbehandling, kan vi skapa trendriktiga kläder och samtidigt minska klimatpåverkan. Tillsammans omskapar vi den globala textilindustrin till det bättre.”

”På Prosperity Textile har vi valt att utveckla en denim med CIRCULOSE® för att erbjuda varumärken och detaljhandlare lösningar för en mindre slösaktig och mer cirkulär modeindustri. Med hjälp av en banbrytande metod tillverkas denna återvunna fiber av 100 % textilavfall, t.ex. slitna jeans och produktionsrester, vilket ligger i linje med Prosperitys vision av en mer motståndskraftig framtid – detta utan att kompromissa med kvalitet och design.” förklarar Bart Van De Woestype, Creative Director på Prosperity Textile.

Maurizio Baldi, R&D Manager på Diamond Denim säger, ”Diamond Denim investerar i mekaniska och kemiska cirkulära lösningar som tillåter oss att minska vår klimatpåverkan och konsumtion av vatten. Vi ser att CIRCULOSE® är det bästa alternativet för att nå hållbarhet utan att kompromissa med tygets visuella uttryck och prestanda.

Introduktionen av CIRCULOSE® Supplier Network markerar en signifikant milstolpe i utvecklingen av cirkulär ekonomi i modeindustrin. Genom att samarbeta med ledande garn- och textilproducenter siktar CIRCULOSE® på att revolutionera sättet vi närmar oss mode, genom att bygga en cirkulär modevärdekedja för framtiden.

CIRCULOSE® Supplier Network sträcker sig över hela världen och är verksam i tolv länder. Se hela listan nedan:

Österrike: Linz Textiles

Bangladesh: CYCLO ® Recycled Fibers; Beximco Textiles; Shasha Denims

Kina: Suzhou Shiyuan Textile Co., Ltd., (aka S&Y); Dezhou Huayuan Eco-Technology Co.,Ltd.; Jiangsu Pointer Textile Co.,Ltd.; Prosperity Textile (H.K.) Ltd.; Dongheng Textile Co., Ltd; Unitedtex Enterprise Ltd.; Hangzhou Jiayi Garment Co.,Ltd; Wujiang Dongfang Group; Polyace Textile and Yarn Co., Ltd.; Tat Fung Textile Co., Ltd. /Panther Denim; Texhong Textile Group; ColouriZD/Taylor Home & Fashions Ltd.

Indien: Arvind Ltd;. Trident Group; Pallavaa Group

Indonesien: Sritex

Italien: Beste SpA; Albini Group

Mexico: Cone Denim

Pakistan: Sapphire Textile Mills Ltd.; Artistic Milliners; Soorty; AGI Denim

Portugal: RDD Textiles; Inovafil; Tearfil Textile Yarns; Tintex Textiles; Riopele; TMG Textiles; Impetus Group; ACATEL; Matias & Arauo

Spanien: Hallotex; Textil Santanderina

Sri Lanka: MAS Holdings

Turkiet: Bossa Denim; Kipas Holding; Orta Anadolu; Karacasu Tekstil; Gulle Tekstil; Calik Denim

Läs mer om CIRCULOSE® Supplier Network och engagemanget för cirkulära lösningar på circulo.se.