TextileGenesis teknologi avseende digitala tokens- utökar Renewcells spårbarhet genom hela leveranskedjan från textilavfall till modevaruhusens kunder.

STOCKHOLM (10 maj 2023) — Efter genomförda branschförsök har Renewcell och TextileGenesis™ för avsikt att upprätta ett avtal för fullständig spårbarhet genom hela textilförsörjningskedjan från massaproduktion till detaljhandel för Renewcells återvunna dissolvingmassa CIRCULOSE®. Detta tillkännagivande görs idag vid ett branschevenemang i Milano, Italien kallat Challenge the Fabric, initierat och arrangerat av Ekman & Co.

Renewcell använder en patenterad process för att bryta ner och återvinna bomull och annan cellulosabaserad textilavfall, t.ex. slitna jeans och produktionsavfall, för att tillverka CIRCULOSE®, ett biologiskt nedbrytbart råmaterial som används för tillverkning av viskos, lyocell, modal, acetat och andra cellulosafibrer. Dessa regenererade fibrer spinns sedan till garn, vävs eller stickas till tyg innan de skärs till och sys till nya högkvalitativa textilprodukter.

TextileGenesis™ digitala token möjliggör för Renewcell att skapa spårbarhet genom hela den textila värdekedjan.
·       TextileGenesis™ plattform använder, digitala tokens för att säkerställa en säker spårbarhetskedja genom alla processer i leveranskedjan från råvaror till detaljhandeln.
·       TextileGenesis™ fiber-forwards” skapar spårbarhet och registrerar leveranser i realtid; Deras digitala tokens, Fibercoins™, verifierar ursprungspunkten och eliminerar "dubbelräkning" av hållbara material.
·       Dess AI-motor (augmented intelligence) verifierar transaktioner mellan partners i leveranskedjan
Som ledare av spårbara textilier arbetar TextileGenesis™ redan med fiberproducenter som Lenzing AG, Eastman och Birla Cellulose.

”Sedan Renewcell grundades 2012 har vi haft som mål att skapa en cirkuläritet inom textilindustrin. Vi är de enda som producerar en dissolvingmassa, varumärkt som CIRCULOSE®, från 100 % textilavfall och som är återvinningsbar. Med CIRCULOSE® skapas fibrer och textilier av likvärdig kvalitet som från den linjära värdekedjan och samtidigt minskas den textilavfall som hamnar på soptippar eller förbränns, säger Patrik Lundström, vd för Renewcell. "Vår nya anläggning i Sundsvall, Sverige, hjälper oss att nå vårt första delmål att återvinna motsvarande mer än 1,4 miljarder t-shirts per år. Men vi behöver också en pålitlig och transparent leveranskedja för att säkerställa äktheten hos produkter tillverkade av CIRCULOSE® från våra anläggningar hela vägen till detaljhandeln. Vilket är vad TextileGenesis™ bidrar med.”

”Spårbarhet blir snabbt en viktig förutsättning för hållbara produkter. Vårt partnerskap med Renewcell kommer att skapa en aldrig tidigare skådad spårbarhet i leveranskedjan för CIRCULOSE™-massa till detaljhandelns varumärken. Detta för den hållbara fiberindustrin framåt genom att skapa spårbarhet från början till slut, säger Amit Gautum, TextileGenesis™ grundare och verkställande direktör. “Renewcell har konstruerat en verkligt cirkulär process för att göra CIRCULOSE®. TextileGenesis™ hjälper Renewcell att verifiera varje steg i leveranskedjan och föra det autentiska och transparenta budskapet hela vägen till sina varumärken och återförsäljarpartners.”