Lenzing/Stockholm – Österrikiska Lenzing Group, världens ledande leverantör av hållbart producerade specialfibrer, och Renewcell, den svenska pionjären inom textilåtervinning, har idag tecknat ett flerårigt leveransavtal för att påskynda omställningen av textilindustrin från en linjär till en cirkulär affärsmodell. Avtalet omfattar försäljning av 80 000 till 100 000 ton av Renewcells 100 procent återvunna dissolvingmassa Circulose® till Lenzing under en femårsperiod, för användning i produktion av cellulosafibrer för mode och andra textila tillämpningar.

”Textilindustrin måste förändras. Genom att teckna avtalet med det svenska textil-till-textilåtervinningsföretaget Renewcell kan Lenzing ytterligare integrera återvinningen och påskynda textilindustrins övergång från linjär till cirkulär. Som förkämpar för hållbarhet vet vi att det är viktigt att gå mot en cirkulär ekonomi för att ta itu med industrins enorma textilavfallsutmaningar”, säger Christian Skilich, Chief Pulp Officer för Lenzing Group.

"Lenzing är en stor aktör i vår bransch, med en inspirerande meritlista av banbrytande ledarskap inom teknologi och hållbarhet. Vårt nya partnerskap passar perfekt in i Renewcells strategi att påskynda uppskalningen av cirkulära material genom att samarbeta med modeindustrins viktigaste aktörer. Vi är glada över att i samarbete med Lenzing arbeta mot det gemensamma målet att göra mode cirkulärt.” säger Patrik Lundström, VD för Renewcell, i en kommentar till avtalet.

Canopy, en icke-vinstdrivande miljöorganisation dedikerad till att skydda skogar, arter och klimat, välkomnar avtalet mellan Lenzing och Renewcell.

"Att påskynda övergången till cirkulär produktion med låg påverkan är årtiondets utmaning för modeindustrin. Det är därför detta partnerskap mellan Renewcell och Lenzing är så uppfriskande – det kommer att föra ut Next Gen-lösningar med låga koldioxidutsläpp till marknaden i stor skala”, utbrast Nicole Rycroft, Executive Director för Canopy. "Med en klocka som tickar på för klimat och biologisk mångfald är kapplöpningen till cirkularitet ett lopp alla företag måste vinna."

Med sina REFIBRA™- och Eco Cycle-teknologier erbjuder Lenzing lösningar för att omvandla textil- och nonwovenindustrin till en cirkulär ekonomi. Det är en viktig del av Lenzings affärsstrategi och ambitiösa hållbarhetsmål att bli en verklig förkämpe för cirkularitet och att erbjuda TENCEL™ och LENZING™ ECOVERO™-märkta specialtextilfibrer med upp till 50 procent återvunnet innehåll från konsumentavfall i kommersiell skala senast 2025. För att nå detta mål samarbetar Lenzing med återvinningspionjärer som Renewcell.

Circulose® kommer till 100 procent från textilavfall, som gamla jeans och produktionsspill, och förvandlas till dissolvingmassa. Den förvandlar textilavfall och produktionsspill till nya högkvalitativa textilprodukter.

Pressfoton
https://www.dropbox.com/sh/r3l0tp6bffqj38x/AABmsKP_8hnTf6Jil08tHCPZa?dl=0

https://mediadb.lenzing.com/pinaccess/showpin.do?pinCode=vQ03hueWvfyd
PIN: vQ03hueWvfyd

Kontakter
Harald Cavall-Björkman
Strategy Director
Renewcell
Cardellgatan 1, 114 36 Stockholm, Sweden
 
Telefon: +46 70 590 32 04
E-mail: press@renewcell.com
Web: www.renewcell.com

Dominic Köfner
Vice President Corporate Communications & Public Affairs
Lenzing Aktiengesellschaft
Werkstraße 2, 4860 Lenzing, Austria
 
Telefon: +43 7672 701 2743
E-mail: media@lenzing.com
Web: www.lenzing.com

Om Renewcell
Re:NewCell AB (publ) (‘Renewcell’) grundades 2012 av forskare vid KTH i Stockholm. Det är ett flerfaldigt prisbelönt sustaintechbolag baserat i Sverige. Renewcells vision är att göra modeindustrin cirkulär.

Genom sin patenterade process kan Renewcell återvinna cellullosabaserat textilavfall, som utslitna bomullskläder eller produktionsspill, till ett högvalitativt nytt material kallat Circulose®. Fast Company utsåg Renewcell till en av världens mest innovativa företag 2021 och TIME Magazine inkluderade Circulose® på listan över världens 100 bästa uppfinningar 2020.

Renewcells aktie handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market, med kortnamn RENEW och ISIN-kod SE0014960431. FNCA Sweden AB är Certified Adviser, +46(0)8-528 00 399, info@fnca.se.

Om Lenzing Group
Lenzing Group står för ekologiskt ansvarsfull produktion av specialfibrer gjorda av den förnybara råvaran trä. Som ledande innovatör är Lenzing en partner till globala textil- och nonwoventillverkare och driver många nya tekniska utvecklingar.

Lenzing Groups högkvalitativa fibrer utgör grunden för en mängd olika textila tillämpningar, allt från eleganta kläder till mångsidig denim och högpresterande sportkläder. På grund av deras konstanta höga kvalitet, deras biologiska nedbrytbarhet och komposterbarhet är Lenzingfibrer också mycket lämpliga för hygienprodukter och inom jordbruk.

Affärsmodellen för Lenzing Group går långt utöver den för en traditionell fiberproducent. Tillsammans med sina kunder och partners utvecklar Lenzing innovativa produkter längs värdekedjan, vilket skapar mervärde för konsumenter. Lenzing Group strävar efter ett effektivt utnyttjande och bearbetande av alla råvaror och erbjuder lösningar som hjälper omställningen av textilsektorn mot en cirkulär ekonomi. För att minska hastigheten på den globala uppvärmningen och för att uppnå målen i Parisavtalet och EU-kommissionens "Green Deal" har Lenzing en tydlig vision: nämligen att förverkliga en koldioxidfri framtid.

Om Circulose®
Circulose® är ett unikt material för mode som är 100 procent återvunnet, återvinningsbart, biologiskt nedbrytbart och av jungfrulig kvalitet. Circulose® gör modeindustrin cirkulär.

Det är en vaurmärkesskyddad dissolvingmassa gjord av 100 procent textilavfall, som uttjänta kläder och produktionsspill. Det används av fiberproducenter för att tillverka viskosstapelfibrer eller viskosfilament, lyocell, modal, acetat eller andra typer av cellulosafibrer. Dessa fibrer spinns sedan till garn, vävs eller stickas till tyger och görs slutligen till nya högkvalitativa textilprodukter.

Renewcell producerar Circulose® i en patenterad process som drivs av 100 procent förnybar energi vid sin nyöppnade storskaliga anläggning Renewcell 1 i Sundsvall och dess demonstrationsanläggning i Kristinehamn.

Om Canopy
Canopy är en ideell miljöorganisation som arbetar för att skydda skogar, arter och klimat. Canopy har samarbetat med mer än 850 företag för att utveckla banbrytande miljöpolicyer som förändrar ohållbara värdekedjor, skapar innovativa lösningar och skyddar vår världs återstående urtida och hotade skogar. www.canopyplanet.org