Copenhagen Fashion Week har ingått officiellt partnerskap med Circulose®, ett nytt svenskt återvunnet material för mode. Partnerskapet, som är sprunget ur gemensamma värderingar kring innovation och cirkularitet, kopplar samman två nordiska branschledare för att påskynda övergången till en global cirkulär ekonomi för mode. Partnerskapet förstärker Copenhagen Fashion Weeks uppdrag att skapa en global plattform för ansvarsfullt mode, och Circulose® vision om att förändra mode från insidan. Samarbetets första tillfälle äger rum under SS23-upplagan den 9-12 augusti 2022, då globalt inflytelserik press, köpare och internationella kreativa ledare samlas i Köpenhamn för shower, mässor, föredrag, aktiveringar, presentationer och evenemang. Samarbetet är långsiktigt och omfattar fem säsonger med start från SS23.

Copenhagen Fashion Week, som räknas som den femte mest inflytelserika modeveckan i världen, har rönt internationell uppmärksamhet för att presentera ledande nordiskt mode och driva hållbart mode som den första modeveckan att ställa obligatoriska hållbarhetskrav på varumärken i det officiella programmet från och med 2023. Dessa ambitiösa framsteg innebär att Copenhagen Fashion Week förväntas locka mer internationell närvaro än någonsin tidigare.

För att stärka och främja detta engagemang och med stöd av Circulose®, investerar Copenhagen Fashion Week i framväxande nordiska talanger genom att lansera sitt första Talent Support Scheme i augusti 2022, som kommer att omfatta ett ambitiöst mentorskaps- och supportprogram för designers, med ett dedikerat Talent-showroom som del av CPHFW vår/sommarupplagor.

"Genom detta tillkännagivande är vi stolta över att introducera CPHFW NEWTALENT supportprogrammet som en formell struktur för hur Copenhagen Fashion Week investerar i nästa generation av exceptionella talanger. Med hållbarhet som ett övergripande och grundläggande fokus för vår organisation, kommer CPHFW NEWTALENT att fortsätta att växa detta engagemang genom att presentera ett stödprogram som kommer att introducera vår globala publik för tre nordiska visionärer och tillhandahålla ett omfattande program för att bygga sitt varumärke på internationell skala. Genom det viktiga partnerskapet med Circulose® som övergripande officiell partner till CPHFW NEWTALENT, kan vi göra detta engagemang till verklighet, tillsammans med en holistisk partner vars värderingar känns helt i samklang med våra egna. ”

— Cecilie Thorsmark, VD Copenhagen Fashion Week

Givet Copenhagen Fashion Weeks globalt slagkraftiga initiativ, erbjuder Circulose® en innovativ och ambitiös lösning för att göra modeindustrin cirkulär. Circulose® är ett naturligt material som görs genom att bomullstextilavfall, som gamla jeans, återvinns till en dissolvingmassa. I en banbrytande process som drivs av 100 % förnybar energi, förvandlar Circulose® kasserade textilier till ett nytt material som inte kräver bomullsfält, olja och inga träd. För designers och modekreatörer är nyckeln hos Circulose® att det befriar dem från behovet av att kompromissa med stil eller kvalitet för cirkularitetens skull. Det betyder att Circulose® är passar perfekt på Köpenhamns modevecka, med dess prestigefyllda rykte för att fostra exceptionella modetalanger.

"För att göra mode cirkulärt måste vi samarbeta med ledande ekosystem som Copenhagen Fashion Week för att sätta Circulose® i händerna på designers, varumärken och kreativa i branschens alla hörn. Circulose® förändrar mode från insidan genom att eliminera gamla begränsningar hos återvunnet material utan att offra kvalitet och stil, så att samarbeta med en globalt relevant modevecka är bara naturligt. Vi är tacksamma för CPHFWs ledarskap när det gäller att uppmuntra cirkularitet och fostra topptalanger, och vi ser fram emot att stödja framtiden stilledare med dem under de kommande åren.”

— Patrik Lundström, VD för Renewcell, det svenska bolaget bakom Circulose®.

Om Circulose® – förändrar mode från insidan
Circulose® är ett varumärkesskyddat material tillverkat av 100 % återvunnen textil. Renewcells kunder använder Circulose® som råvara för att producera naturliga biologiskt nedbrytbara textilfibrer som viskos och lyocell. Genom att ersätta jungfruliga textilfibrer som bomull med fibrer tillverkade av Circulose® kan modemärken avsevärt minska klimat- och miljöpåverkan från råvaruproduktion och textilavfall. Mer information om Circulose® finns på www.circulo.se

Om Copenhagen Fashion Week
Copenhagen Fashion Week är den femte mest inflytelserika internationella modeveckan, världens hållbara modehuvudstad och en ledare för att främja nordiska topptalanger. Köpenhamns modevecka, som äger rum vartannat år i januari/februari och augusti, välkomnar press, köpare, varumärken och influencers till fyra dagar med visningar, presentationer, mässor, samtal och evenemang över hela staden, vilket lockar en internationell publik av ledare från branschen.

Hållbarhet är ett kärnvärde för Copenhagen Fashion Week. Deras hållbarhetsstrategi har sin grund FN:s mål för hållbar utveckling nummer 12, 13 och 17, som syftar till att minska effekten av Fashion Week-evenemang och styra varumärken mot ett mer hållbart utförande av kollektioner och shower. 2019 tillkännagav Copenhagen Fashion Week sin ambition att omvandla evenemanget till en banbrytande branschplattform för hållbarhet. I januari 2020 lanserade Copenhagen Fashion Week en treårig handlingsplan, "Reinventing Copenhagen Fashion Week", med minimikrav på hållbarhet för varumärken på det officiella schemat som träder i kraft 2023.

Samtidigt formaliserar Copenhagen Fashion Week sitt engagemang för nya nordiska talanger genom sitt nyinvigda Talent Initiative. Talangprogrammet stödjer designers under tre år i verksamheten genom ett strukturerat årligt program med fokus på internationell affärstillväxt, mentorskap och visningar.